Zajedno s papom Franjom kroz molitvu povjeravamo Gospodinu izazove današnjega svijeta

Molitvene nakane koje je papa Franjo predvidio za 2022. godinu, biti će popraćene uobičajenim videom Svjetske molitvene mreže, donosi Vatican News.

Molitvena nakana za siječanj,  posvećena je bratstvu, kako bi svima koji su žrtve diskriminacije i vjerskoga progona, bila priznata prava i dostojanstvo koje se rađa upravo iz činjenice da smo braća.

U veljači će se posebno moliti za Bogu posvećene žene i redovnice, da nastave pronalaziti rješenja za izazove našega vremena, kao što su, primjerice, oni na području bioetike kojoj je pak povjeren mjesec ožujak.

U ožujku će se moliti za to da kršćani znaju uvijek, molitvom i društvenim djelovanjem, promicati zaštitu života.

Travanj Pandemija i obitelj u središtu su razdoblja od travnja do srpnja. Molitvena nakana u travnju posvećena je zdravstvenom osoblju, koje je u posljednje dvije godine uvijek na prvoj crti, a posebno onima koji djeluju u najsiromašnijim zemljama, da imaju potporu vlasti i lokalnih zajednica.

U svibnju su u Papinu srcu na poseban način mladi i njihova vjera;

U lipnju kršćanske obitelji u cjelini, a u srpnju starije osobe. Papa Franjo potiče na molitvu kako bi  svaka od tih sastavnica rasla u hrabrosti vjere, u posvećivanju službi, u besplatnosti ljubavi i svetosti svakodnevnoga života. Posebno za starije osobe, koje su – kako je istaknuo – korijeni i sjećanje svakog naroda – Papa traži da njihovo iskustvo i njihova mudrost pomognu mladima gledati budućnost s nadom i odgovorno.

U kolovozu, rujnu i listopadu: Papa poziva na molitvu za male i srednje poduzetnike, da mogu nastaviti služiti zajednicama unatoč sadašnjim velikim gospodarskim teškoćama. U rujnu se pak molitvena nakana odnosi na ukidanje smrtne kazne, na tu temu, vrlo dragu papi Franji koji ponovno, putem molitve, traži njezino ukidanje u zakonodavstvima svih zemalja svijeta. U listopadu je Crkva u središtu Papine molitve; kako bi, vjerna Evanđelju i hrabra u naviještanju, bila mjesto solidarnosti, bratstva i prihvata, te kako bi sve više živjela sinodalnost.

Studeni 2022. godine u Papinim će nakanama biti će  posvećena molitvi za djecu koja podnose razne oblike nasilja i zlostavljanja; da imaju pristup obrazovanju i da ponovno otkriju ljubav u obitelji. Na kraju, u prosincu će godina završiti molitvom za organizacije volonterstva i promicanja čovjeka, da mogu rasti pronalazeći osobe željne zauzeti se za opće dobro, te da traže uvijek nove putove suradnje na međunarodnoj razini.