DAN TIŠINE – kontemplativna subota

Program sadrži:

 • Interakcijske vježbe samoupoznavanja i međusobnog povezivanja.
 • Tematsko izlaganje.
 • Euharistijsko klanjanje
 • Praktično uvođenje u kršćansku meditaciju i starodrevni monaški molitveni oblik – lectio divina, odnosno molitveno čitanje Božje Riječi
 • Osjetljivo  uvođenje u kontemplativnu molitvenu vježbu u šutnji

Broj sudionika  radi kakvoće rada je ograničen na 25 – 30 sudionika

Potrebno je prijaviti sudjelovanje

Održava se tri puta godišnje u trajanju 5 do – 6 sati

Korizmeni dan tišine – kontemplativna subota

Tema susreta je bila:    VJERA KAO DAR.

Susret se odvijao u tri koraka.

Tematsko izlaganje:

 • Vjera kao dar i odreknuće – prvi korak pristajanja uz Krista
 • Individualni rad:  Životno iskustvo Božje blizine
 • Slavlje obnove vjere i vjernosti krsnim obećanjima

Sudionici ovog cjelodnevnog susreta bili su iz Kuševca, Ivanovaca, Dračica, Nize, Našičkog Brezika, Sikirevaca, Budrovaca i Đakova.

Nekoliko kratkih svjedočanstava:

Danas sam u šutnji bolje i više upoznala Boga

*  Današnji program me potaknuo da zastanem i malo dublje razmislim o sebi i svojem životu. Cijelo vrijeme sam osjećala Božju prisutnost. U svakodnevnom životu nemam mogućnosti na takav način razmišljati. Želim ovo što sam spoznala prenijeti svojim bližnjima. * Susret je bio kvalitetan i poticajan. Tema je bila pogođena. Pitam se kako rasti u vjeri i što je zapravo vjera?

*  Bilo mi je ovo potrebno da dobijem snagu nastaviti brže koračati prema živom Isusu.

*  Cijeli program je bio jako dobar. Osobito onaj dio u crkvi u tišini.

*  Jako me se dojmila tišina u crkvi. To je za mene bio susret s Isusom oči u oči. Sve sam mu svoje teškoće predala. Sada se osjećam jako smireno i želim sve više srcem ponirati u Isusovu ljubav.

*  Ovaj susret je na mene ostavio jak dojam i potaknuo me na razmišljanje Trudit ću se da korak po korak uz snagu Duha Svetoga u svojoj svakodnevici uvodim promjene koje će biti na dobrobit mojoj obitelji, crkvenoj zajednici i svim članovima OFS – a.

*  Kao i uvijek i ovaj puta je bilo jako poticajno. Za mene je najdojmljiviji bio neposredan susret s Bogom u šutnji. To je nešto što treba često prakticirati, jer vodi do ponekad bolne samospoznaje.

*  Bilo je poticajno i za razmišljanje. Kako živjeti i što činiti u ovozemnom življenju?!

* Dugo ću pamtiti ovaj ulazak u tišinu i pronalazak sebe ovakve kakva jesam pred Bogom. To je bio moj dolazak iz tame u svjetlo Božje ljubavi.

*  Doživjela sam danas susret sa živim Isusom. Zahvalna sam što sam u šutnji  posvijestila dar primljenih svih sakramenata: krštenje, euharistiju, potvrde i sakramenta ženidbe.

* Najviše će mi ostati u sjećanju misli o životnim poteškoćama i odgovor zašto nam je to potrebno. Bez poteškoća i križeva ne bismo se mogli cjelovito razvijati, rasti i sazrijevati. Bez iskušenja život bi bio nepotpun. Teškoće treba pobijediti.

*  Najviše me se dojmila tišina u crkvi. Odličan osjećaj mira. Kad ste zapjevali kroz mene su prošli trnci i suze na oči. Još ćemo se dugo, dugo, dugo družiti. Obožavam Evanđelje i pričati o Isusu i njegovu životnom  putu. To je naš život i put. Isus je umro za naše spasenje. Ja sam umro grijehu. Dobio sam novi život i jako sam zahvalan na drugoj prilici ili zato što je Bog bio tako strpljiv sa mnom.

 

Predbožićni dan tišine – kontemplativna subota

U subotu 01. prosinca 2012. godine uoči prve nedjelje došašća održan je 13. Dan tišine – kontemplativna subota u dvorani Florentini, pri samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.

Ovaj cjelodnevni susret okuplja one bogotražitelje koji žele produbljivati svoje molitveno iskustvo oslanjajući se na Riječ Božju, napose kroz molitveno čitanje Božje Rijeĉi (lectio divina), a kroz Godinu vjere i na sadržaje Katekizma Katoličke Crkve. Iako je zbog kakvoće grupne dinamike programa broj sudionika ograničen.

Tema predbožićnog susreta bila je Pozvani smo otkrivati smisao došašća i Božića. Gost predavač bio je vlč. Josip Levaković, župski vikar župe Svih Svetih u Đakovu.

Kratki izvadak iz poruke sudionika:

* U današnjem programu sam našla sebe i poruku za svoj život. Potrudit ću se oko adventskog ozračja i iščekivanja Isusovog rođenje u mojoj obitelji.

* S ovog susreta želim uputiti našim suvremenicima i sugrađanima svoju adventsku poruku: Braćo ljudi! Radujte se jer dolazi Gospodin koji vas ljubi! Otvorite mu bez straha svoja srca! Osjetit će te veliko olakšanje ako to učinite!  Svu svoju brigu prepusti Bogu.

 • U ovo vrijeme došašća neka u tvojem srcu raste krepost nade, vjere i radosti zbog Isusovog ponovnog rođenja u tvojem srcu!
 • Ovim današnjim danom sam učvršćena u vjeri i ljubavi prema našem Gospodinu Isusu Kristu i ljudima oko sebe.
 • Shvaćam na nov način da sam poslana širiti ljubav i razumijevanje prema svima koje susrećem.
 • Danas sam puno naučila i razabrala da moram biti ustrajna i da se trebam držati Božje Riječi koja mi kaže: Ta znate koje sam vam zapovijedi dao …. Samo se toga trebam držati i onda sam na pravom putu.
 • Danas je jednostavno sve bilo poticajno. Moramo tako nastaviti kroz Godinu vjere.
 • Ovi današnji sadržaji su bili izuzetno snažni i duboki. To su poticaji za dugo životno razdoblje.
 • Dan tišine mi donosi mir koji je za mene dar Duha Svetoga. Sve teme su dobre i važne, ali traže dobro i otvoreno srce sudionika.
 • Ove su teme pravi putokaz na putu vjere i pravi su putokaz u današnjem bespuću života.

DAN TIŠINE – kontemplativna subota –

prilog obilježavanju Godine vjere prema Katekizmu Katoličke Crkve

Tema susreta: Mistagogija sakramenata kršćanske inicijacije

Nekoliko dojmova sudionika:

 • Za mene je jak dojam ostavio: ulazak u tišinu i šutnju, kao i ono što sam za sebe otkrila u Božjoj Riječi u poruci za 24. nedjelju kroz godinu. Snaga Riječi Božje osvijetlila je moju sadašnju situaciju. Također predavanje o dubokoj vrijednosti sakramenata kršćanske inicijacije u mojem vjerničkom životu. Put mi je pokazan. Treba samo ustrajati na tom putu. Predlažem da grupe za Dan tišine i dalje ostanu u ograničenom broju sudionika.
 • Na mene je zapravo sve djelovalo jako poticajno: Biblijska nedjeljna čitanja, svjedočanstva sudionika. Sve je bilo prema mjeri. Jako me se dojmila kontemplativna šetnja u šutnji. Sudjelovala sam već jedno 10 puta na ovakvim susretima. Mene jako zanima kako se pomiriti s drugima s kojima ne razgovaramo i kako oprostiti.
 • Predlažem da to možda bude glavna tema na jednom od slijedećih susreta. Hvala vam do novog susreta na Danu tišine.
 • Jako me se dojmila spoznaja da sam po krštenju utkana – uronjena u Isusa Krista. U njegovu muku, smrt i uskrsnuće.
 • Sretna sam jer sam na susretu doživjela mirnoću duha i srca. Dugo ću pamtiti opširno obrazloženje o krštenju, jer puno toga nisam znala. Meditacija mi je pomogla da jasnije shvatim koliko me Isusova prisutnost ispunjava i smiruje. Daje mi snagu da mogu lakše kroz život kročiti. Sam hod u tišini na mene je djelovao kao prosvjetljenje. Puno je toga danas rečeno, na meni je samo da to živim.
 • Na mene je osobito djelovala tišina i razmišljanje o kvaliteti moje vjere. Stalno mi se nametalo pitanje, kakva sam ja to vjernica i kakav je moj odnos prema Isusu?
 • Predlažem da se još na ovim našim susretima zadržimo u promišljanjima o važnosti sakramenata u našem svakidašnjem životu.
 • Sve je bilo super! I ono što mislimo da znamo poslije ovakvih susreta postaje nam jasnije. Na mene jeko djeluje kontemplativna molitva u šutnji. Pomaže mi dublje prihvatiti i uroniti, produbiti spoznaju, potaknuti na razmišljanje u obogaćivanje u vjeri. Također mi puno znače razmišljanja ostalih sudionika o pročitanim tekstovima iz Biblije.
 • Mene bodri saznanje da u gomili vlastitih zbunjenosti nisam sama i da sam ja tlo koje trebam obrađivati. Sve je bilo poticajno. Jako sam potaknuta da nastavim svoju vjeru produbljivati i sve dublje upoznavati.
 • Predlažem da se Dani tišine i dalje održavaju.
 • S današnjeg susreta u svoj svakodnevni život ponijeti ću poticaj na predanje Isusu Kristu i da On postane središte mojega života.